Reklama
 
Blog | Lukáš Kopecký

Mešita na Ground Zero..

 

Pořád to moc nechápu. Poslední zprávy z médií hovoří jasně – stavbě velké mešity a muslimského kulturního centra poblíž míst, kde před 9 lety teroristé srovnali se zemí budovy Světového obchodního centra, už nestojí v cestě téměř nic. Pokud se najdou zdroje, bude se stavět. Požehnání a morální podporu už objekt dostal i od amerického prezidenta Baracka Obamy. Pravda, to se dalo čekat.

Přiznávám, že vzrůstající počet muslimů v západní Evropě mi zrovna po chuti moc není. Nic s tím nenadělám, ač to podle mého nemůže vést k ničemu dobrému. Stojíme na křesťanských základech (ač to Brusel do základních dokumentů Unie dát nedokázal), ale jsme od nich stále víc a víc vzdáleni. Evropa vyrostla na poctivé práci, někdy doslova dřině a na víře v Boha. Máme obrovskou toleranci, ale i ta musí mít svoje hranice!! Bohužel, abychom byli in a “multikulti“, tak na ně zvysoka kašleme.

Reklama

Amerika stojí na obrovských svobodách. Ale nechat postavit na místě stále živé národní tragédie muslimské centrum, to opravdu nejsem schopen překousnout. Dočetl jsem se, že v USA je dohromady na 1900 velkých či malých mešit a muslimských kulturních center. Ať fungují, s tím se Amerika musí vypořádat sama. Ale na Manhattanu je to už prostě příliš..

 

Vím, nelze házet všechny muslimy do jednoho pytle. Ale byli to muslimští (islámští) teroristé, kdo 11.září 2001 přepsal americké dějiny. Tam, kde způsobili tak strašlivou tragédii, teď budou mít kulturní centrum a mešitu. Tohle opravdu musí Americe rvát srdce, jak se vyjádřila jedna z kritiček stavby. Jsem možná až příliš tvrdý, ale i odpuštění musí mít svoje meze! Prý mešita a kulturní centrum může vést k ještě lepšímu dialogu ve společnosti. Snad.. Ale proč nedávno německá policie uzavřela největší mešitu v Hamburku? Protože se v ní kdysi jakýmsi věcem kromě jiných učil i jistý Muhammad Atta…

 

Nevím, mám z toho všeho tak akorát strach. Jak říkal neprávem pranýřovaný prezident George W. Bush: God bless you…